Dr. A. OzingerV sredo, 9. oktobra 2019, se je nepričakovano izteklo zemeljsko življenje duhovniku mariborske nadškofije dr. Antonu Ožingerju.

Rojen je bil 2. decembra 1943, v župniji sv. Marjeta niže Ptuja. Že v zgodnjih letih se je odločil za duhovniški poklic, tako ga je po končani osnovni šoli v domačem kraju pot vodila v malo semenišče v Zadar, kamor je takratni mariborski škof dr. Maksimilijan Držečnik pošiljal fante, ki so imeli željo, da bi postali duhovniki. Po uspešno opravljeni maturi se je vpisal na ljubljansko Teološko fakulteto in bil po končanem študiju, 29. junija 1968, v mariborski stolnici posvečen v duhovnika.

Njegovo prvo duhovniško službeno mesto je bilo v mestni župniji sv. Danijela v Celju, kjer je bil duhovni pomočnik (1968). Nato je nastopil službo kaplana v Slovenskih Konjicah (1968 – 1969). Za tem je tri leta opravljal kaplansko službo v Šentjurju pri Celju (1969 – 1971); ter nato za štiri leta sprejel službo župnijskega upravitelja na Žusmu (1971 – 1975). V tem času je diplomiral s področja zgodovine in tako v letu  1975 je sprejel službo škofijskega arhivarja v Mariboru. Nadaljeval je s študijem zgodovine in ga sklenil z najvišjim znanstvenenim naslovom, doktoratom. Več let je predaval zgodovino lavantinske škofije na mariborski Enoti ljubljanske Teološke fakultete. Kot uveljavljen in poznan zgodovinar je bil leta 1995 povabljen za predavatelja zgodovinskih predmetov tudi na Mariborsko Univerzo in tam predaval kot docent. Tudi kot upokojeni profesor je še vedno spremljal področje zgodovine in ostal povezan s kolegi univerzitetnimi profesorji.

Kljub znanstvenemu delu in raziskovanjem na zgodovinskem področju, je po svojih močeh še vedno opravljal duhovniško službo v razlnih župnijah. Tako je bil nedeljski duhovni pomočnik v Špitaliču in v Žičah (1981 – 1986, ter ponovno 1993 – 1997), duhovni pomočnik v Sv. Miklavžu ob Dravi (1985), duhovni pomočnik v Ormožu  (1993 – 1997). Kot duhovnika se ga bodo spomnili tudi obiskovalci jutranjih sv. maš v mariborski stolnici ali v župniji sv. Barbare v Slovenskih goricah.

Kot upokojeni profesor se je pred nekaj leti preselil v župnijo sv. Benedikt v Slovenskih goricah. Tam je lani (2018) obhajal svojo zlato mašo.

Naj mu Gospod poplača z večnimi darovi in naj bo sedaj v večnosti pridružen prazničnemu bogoslužju v občestvu svetih.

Slovo v župniji sv. Benedikta v Slovenskih goricah, kjer je zadnja leta pokojni bibal, je bilo v ponedeljek, 14. oktobra 2019 zvečer, ko je bilo somaševanje dekanijskih duhovnikov. Njegov pogreb pa v torek, 15. oktobra 2019, v župniji sv. Marjete niže Ptuja. Somaševanje nad 30 duhovnikov ke vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ. Ob njem je bil pri oltarju upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Nadškof se je pokojnemu zlatomašniku Antonu zahvalil za njegovo duhovniško in krščansko pričevanje in prosil, naj odslej prosi za mariborsko nadškofijo v večnosti in izprosi naši krajevni cerkvi novih duhovnih poklicev.