DiesV sredo, 13. junija 2018 smo duhovniki mariborske metropolije (celjske, mariborske in murskosoboške nad-škofije) na Ptujski Gori skupaj obhajali dan duhovniškega posvečenja (Dies sanctificationis).  Poleg škofov in duhovnikov so bili navzoči tudi diakoni in nekateri kandidati za stalni diakonat. Pri Mariji, Zavetnici s plaščem, smo bili zbrani kot velika družina bratov.

Dopoldne, po skupni molitvi, smo prisluhnili besedam in pričevanju poznanega kulturnika, Prešernovega nagrajenca, pesnika  Andreja Brvarja. Na njemu lasten, pronicljiv način nam je spregovoril o sodobni kulturi in o čudenju nad eksistenco sveta in človeka. Ob njegovem razmišljanju in tudi življenjskem pričevanju je bilo moč začutiti, da je to čudenje pomemben navdih pri nastajanju njegovih pesmi. Njegova poezija, ki raste iz ljubezensko presežnega čudenja nad svetom in človekom, nam zato približa privrženost življenju in presežnemu.

Sledilo je somaševanje, ki ga je vodil letošnji zlatomašnik, celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. V začetku homilije je izrazil svoje osebno veselje, da je to srečanje preseglo meje škofij, »ne zato, ker bi bili nostalgični do skupne preteklosti, ampak ker preprosto spadamo skupaj«, je razmišljal celjski škof v svojem nagovoru duhovnikom.

Popoldne smo se podali v župnijo Kidričevo, ker je bilo najprej v tamkajšnjem gostišči Pan skupno kosilo, nato smo v župnijski cerkvi sv. Družine srečanje zaključili s pobožnostjo v čast Jezusovemu Srcu in s skupno posvetitvijo Jezusu Kristusu, kralju vesoljstva.

Povezava:

Radio Vatikan-facebook